Paza si protectie

Formarea si mentinerea muscaturii reprezinta primul pas ce trebuie urmat in vederea pregatirii unui caine de paza si protectie. De obicei cainii ce se doresc a efectua astfel de servicii sunt instruiti de la varste fragede. Anumite rase de caini au instinctul înnascut de a deveni caini de paza excelenti, totusi, acesta trebuie dezvoltat cu atentie astfel incat atunci cand situatia o cere cainele sa poata fi controlat. Pregatirea cainelui de paza si protectie necesita o planificare atenta iar formarea si mentinrea muscaturii trebuie invatata. In paralel, este foarte importanta si parcurgerea programului de disciplina si socializare asflel incat cainele sa ramana un membru sigur al societatii care sa stie cand sa pazeasca si cand sa se relaxeze.

Formarea muscaturii poate incepe de la varsta de 10-12 saptamani si exercitiile au la baza stimularea instinctului de vanatoare al cainelui. In prima etapa se se foloseste o carpa de iuta pentru a incita puiul. Pentru a trezi interesul, carpa trebuie agitata si miscata cat mai vioi prin fata cainelui dar fara ca acesta sa o poate prinde, insa sa-i mentina treaz interesul de a o urmari.

In momentul in care cainele face efortul maxim de a prinde carpa este lasat sa muste si apoi sa se joace putin cu ea. In primele etape ale exercitiului cainele trebuie sa castige cu usurinta posesia. Ulterior cainele trebuie invatat sa isi mentina muscatura asadar, se reia exercitiul de mai sus. Se agita din nou cainele, iar dupa ce musca i se lasa sacul pentru a fi carat pana ce il lasa singur jos. In clipa in care l-a lasat, “furati-i” sacul si agitati-l din nou.

Cainele va urmari sacul si dupa cateva pierderi ale sacului va incepe sa tina cu fermitate de acesta. In cadrul etapei de formare, cainele nu trebuie lovit sau bruscat, de asemenea trebuie avuta grija ca din diverse motive cainele sa nu se loveasca intamplator deoarece poate asocia durerea cu exercitiu de formare. Foarte important este ca cainele sa aiba impresia ca nimic din ce face atacatorul nu-l poate rani si astfel sa capete incredere.

Avansand la etapele urmatoare sacul este inlocuit cu materiale mai dure: sac de antrenament de diferite marimi, pernite pt muscatura, apoi husa de manson, mansonul propriu zis si apoi costumul de protectie.

Exercitiile de foarmare si mentinere a muscaturii necesita timp si trebuie avuta mare grija sa nu grabim procesul. Asadar obiectele noi pentru muscatura trebuiesc introduse treptat si intotdeauna trebuie incheiat exercitiul inainte ca cainele sa se plictiseasca. Durata exercitolor vor creste gradual, in functie de capacitatea fiecarui caine.

Asa cum incurajam cainele sa-si dezvolte instinctul de vanatoare si sa-ti mentina muscatura, la fel trebuie sa alocam timp si pentru sedintele de disciplina. Nu dorim sa creeam un caine cu probleme de comportament, ci un caine echilibrat care poate musca la comanda dar pe care il putem controla in orice imprejurare. Asadar formarea unui viitor caine de paza este bine sa fie facuta de un instructor dresor pentru a ne asigura ca in timp ca cianele invata sa muste sau sa protejeze, el este invatat in acelasi timp  si sa asculte corespunzator.

SUS