PREVENIREA MUSCATURII (CE FACI CAND ESTI ATACAT?)

Cel mai important lucru de facut este sa ramaneti calmi si sa nu intrati in panica.

Cu cat va veti agita, misca bratele, picioarele sau tipa mai tare, cu atat cresteti sansele de a enerva si mai rau cainele.

dresaj-bucuresti-paza-si-protectie-08Sa presupunem ca ati iesit la alergat, iar un caine vine in sprint catre voi. Daca continuati alergarea, ba mai mult, incercati sa mariti viteza pentru a scapa de el, va asigur ca nu o sa reusiti si este o greseala. O sa declansati cel mai probabil instinctul de urmarire al cainelui. Recomandat ar fi sa ramaneti complet nemiscati cu fata catre caine, fara miscari bruste ale membrelor si fara sa fixati cainele cu privirea.

Cei mai multi dintre cainii care latra sau vin agresivi spre voi, nu au intentia de a musca neaparat, maraitul sau bravada facuta de caine este in general, o modalitate de a-ti spune ca reprezinti o amenintare si ca ar fi bine sa pleci de pe teritoriul sau. Asadar odata ce te-ai oprit si ramai calm, iar ei isi dau seama ca nu ai sa fugi, ca ei sa te poate urmari, in general mai latra de cateva ori si apoi pleaca singuri.

Desi auzim tot mai des despre oameni muscati de caini, in mare parte dintre cazuri, muscatura apare datorita reactiei pe care a avut-o acea persoana, in situatia data. Ce ar trebui sa intelegem este ca in marea lor majoritate, cainii musca din cauza fricii, iar atunci cand persoana care se confrunta cu ei, incepe sa bata din palme, sa dea din picioare, sa tipe, nu face altceva decat sa ii provoace si mai rau, sa le accentueze frica si sa le trezeasca instinctul de conservare.

Ca si sfat atunci cand sunteti in preajma unor caini agresivi, ramaneti pe loc calmi avandu-i in raza vizuala, dar fara a-i fixa cu privirea. Nu incercati sa le vorbiti, sau sa faceti orice fel de miscare brusca. Aveti putina rabdare ca ei sa va poate evalua si sa inteleaga, ca nu sunteti un pericol real.

In foarte putinele cazuri in care cainii ataca, desi ati urmat pasii de mai sus, incercati sa folositi orice aveti la indemana, pentru a crea un scut intre voi si caini. De ajutor poate fi o umbrela deschisa, poseta, geamantanul, bicicleta etc.

Important este sa nu loviti cainii cu acest obiect, ci doar sa creati acest scut intre voi si caini. Chiar si cei mai teritoriali si agresivi dintre caini se descurajeaza, atunci cand au in fata lor un obiect ciudat si greu de muscat. Apoi ramaneti in continuare calmi si incercati sa va retrageti cativa pasi, cu spatele, pana iesiti din zona de conflict si continuati-va drumul.

SUS