MAJORITATEA CAINILOR NU SE NASC PENTRU A DOMINA

Inca de mici, puii invata sa se uite catre stapani, pentru a se ghida.

Cand vorbim despre un caine dominant, deseori, stapanul nu si-a luat in serios rolul de a-l ghida, educa si socializa corespunzator.

agresivitate-dominantaMajoritatea cainilor nu se nasc pentru a domina, ba din contra sunt fericiti, daca stapanul preia conducerea si le traseaza sarcini clare. Inca de la cele mai fragede varste, puii invata sa se uite catre stapani, pentru a se ghida. Totusi cand vorbim despre un caine dominant, in cele mai multe dintre cazuri, stapanul nu si-a luat in serios rolul de a-l ghida, educa si socializa corespunzator, iar acest gen de caine va marai constant, sau poate chiar va musca, daca va fi pus intr-o situatie care nu ii este pe plac.

A nu se confunda cainii care sunt insistenti, sau mai energici, ca fiind dominanti. Cei insistenti se vor supune imediat, la o comanda ferma. De asemenea mai exista si situatiile in care, cainele a fost impins dincolo de limitele tolerantei sale la durere, sau cruzime, printr-o educatie total gresita, sau prin reguli ce implica corectii brutale. De fapt un caine dominant agresiv, are o reactie total nejustificata si inadecvata, la o situatie absolut normala. In fond cainele va incerca tot timpul sa fie in control, in loc sa permita unei persoane, sa detina controlul.

In cele mai multe dintre cazuri, cainii sunt asociati gresit ca fiind dominanti. In loc sa stabiliti cu exactitate, care este adevarata problema de comportament a cainelui, recomandat ar fi sa cereti ajutor specializat. Totusi, daca este vorba despre un caine dominant si prin metodele pe care le-ati incercat, nu ati reusit sa faceti echipa cu cainele, indicat ar fi sa cereti sfatul unui dresor de specialitate. Desi cainele poate fi extrem de iubitor si ascultator in anumite situatii, atunci cand apare un conflict si cainele nu doreste, ca un anumit lucru sa se intample asa cum ne dorim noi, situatia poate degenera foarte rapid si consecintele pot fi grave.

Pedeapsa, corectiile fizice, zgarda electrica, pot intari comportamentul dominat, asadar recomandat ar fi sa urmati un progam de educare pozitiv si sa nu uitati, ca indiferent despre care tip de agresivitate discutam, progresul se vede pe termen mediu sau lung.

SUS