MOTIVE PENTRU CARE CÂINELE ESTE (SAU POATE FI) AGRESIV...

Agresivitatea este un capitol complex pentru că eventualele consecințe pot fi grave!

Lătratul unui câine poate părea mai feroce decât mușcătura în sine, dar majoritatea dintre noi am prefera să nu ne aflăm deloc în această poziție.

agresivitate-generalaMârâitul, rânjetul cu dinții la vedere, capsatul sau mușcătura în sine reprezintă un comportament agresiv. Deși aceste mesaje sunt instrumente de comunicare canină, sunt inacceptabile pentru noi oamenii.

Deoarece agresivitatea este un capitol atât de complex și pentru eventulalele consecințe sunt atât de grave, recomandarea noastră ar fi căutați ajutor din partea unui dresor dacă aveți un câine care afișează acest gen de comportament.

Agresivitatea motivată de frică este o reacție de apărare și se produce atunci când un câine crede este în pericolul iminent de a fi rănit. Trebuie aveți în vedere ceea ce determină reacția câinelui este percepția lui asupra situației și nu neapărat intenția dvs. Spre exemplu, puteți ridica brațul pentru a arunca o minge, iar câinele poate ataca, deoarece se apără pentru a nu fi lovit de aceasta. Agresivitatea posesivă, teritorială sau protectivă sunt oarecum similare, deoarece implică apărarea unor resurse valoroase pentru câini.

Agresivitatea teritorială este asociată cu apărarea proprietății, dar granițele teritoriului se pot extinde și dincolo de curte. Dacă de exemplu ieși la plimbare cu câinele regulat și îl lași în mod constant urineze și marcheze, el poate crede teritoriul său include tot cartierul marcat.

Agresivitatea protectivă se referă de obicei la agresivitatea îndreptată către oameni sau animale, atunci când câinele le percepe ca pe o amenințare reală asupra haitei sau membrilor familiei din care face parte. Câinii devin agresiv-posesivi când își apară hrana, jucăriile sau alte obiecte valoroase pentru ei.

Agresivitatea redirecționată este un tip relativ comun de agresivitate și este adesea înțeleasă greșit de unii stăpâni de câini. Dacă un câine este provocat de o persoană sau poate de un alt animal și este împiedicat atace, acesta poate redirecționa agresivitatea către altcineva. Spre exemplu, la o confruntare dintre doi câini agresivi, dacă unul este ținut și imobilizat strâns de către stăpân și nu poate ajunge la celalalt câine, acesta își poate redirecționa agresivitatea către stăpân.

Probabilitatea ca un câine manifeste un comportament agresiv într-o anumită situație variază de la câine la câine. Unii au tendința reacționeze agresiv și la cei mai mici stimuli, iar alții pot fi puși în situații cu adevărat periculoase și stresante și totuși nu încerce muște. Diferențele și pragurile, care determină comportamentul agresiv este influențat atât de mediu, cât și de factori genetici.

Faptul un câine este agresiv nu înseamnă nu poate fi reabilitat. Deși poate, dacă citiți acest articol considerați sunteți într-o situație fără ieșire, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

Indiferent de tipul de agresivitate manifestată, cel mai rău lucru pe care îl puteți face este -l pedepsiți sau aplicați corecții fizice. Genul acesta de acțiuni, vor atrage de fapt și mai multa agresivitate.

Deoarece lucrul cu câinii agresivi poate fi extrem de periculos, tehnicile de modificare a comportamentului ar trebui încercate doar de către sau sub îndrumarea directă a dresorului.

SUS Call Now Button