MOTIVE PENTRU CARE CAINELE ESTE (SAU POATE FI) AGRESIV...

Agresivitatea este un capitol complex pentru ca eventulalele consecinte pot fi grave!

Latratul unui caine poate parea mai feroce decat muscatura in sine, dar majoritatea dintre noi am prefera sa nu ne aflam deloc, in aceasta pozitie.

agresivitate-generalaMaraitul, ranjetul cu dintii la vedere, capsatul sau muscatura in sine, reprezinta toate un comportament agresiv. Desi aceste mesaje sunt instrumente de comunicare canina, sunt inacceptabile pentru noi oamenii.

Deoarece agresivitatea este un capitol atat de complex si pentru ca eventulalele consecinte sunt atat de grave, recomandarea mea ar fi sa cautati ajutor din partea unui specialist in probleme de comportament canin, daca aveti un caine care afiseaza acest gen de comportament.

Agresivitatea motivata de frica este o reactie ce aparare si se produce, atunci cand un caine crede ca este intr-un pericol iminent de a fi ranit. Trebuie sa aveti in vedere ca ce determina reactia cainelui, este perceptia lui asupra situatiei si nu neaparat intentia dvs. Spre exemplu puteti ridica bratul pentru a arunca o minge, iar cainele poate ataca, deoarece se apara pentru a nu fi lovit de aceasta. Agresivitatea posesiva, teritoriala sau protectiva sunt oarecum similare, deoarece implica apararea unor resurse valoroase pentru caini.

Agresivitatea teritoriala este asociata cu apararea proprietatii, dar granitele teritoriului se pot extinde si dincolo de curte. Daca de exemplu iesi la plimbare cu cainele regulat si il lasi in mod constant sa urineze si sa marcheze, el poate crede ca teritoriul sau include tot cartierul marcat.

Agresivitatea protectiva se refera de obicei la agresivitatea indreptata catre oameni sau animale, atunci cand cainle le percepe ca pe o amenintare reala, asupra haitei sau membrilor familiei, din care face parte. Cainii devin agresivi posesivi cand isi apara hrana, jucariile sau alte obiecte valoroase pentru ei.

Agresivitatea redirectionata este un tip relativ comun de agresivitate si este adesea inteleasa gresit de unii stapani de caini. Daca un caine este provocat de catre o persoana, sau poate de un alt animal si este impiedicat sa atace, acesta poate redirectiona agresivitatea, catre altcineva. Spre exemplu la o confruntare dintre doi caini agresivi, daca unul este tinut si imobilizat strans de catre stapan si nu poate ajunge la celalalt caine, acesta isi poate redirectiona agresivitatea catre stapan.

Probabilitatea ca un caine sa manifeste un comportament agresiv, intr-o anumita situatie, variaza de la caine la caine. Unii au tendinta sa reactioneze agresiv si la cei mai mici stimuli, iar altii pot fi pusi in situatii cu adevarat periculoase si stresante si totusi sa nu incerce sa muste. Diferentele si pragurile, care determina comportamentul agresiv este infuentat atat de mediu, cat si de factori genetici.

Faptul ca un caine este agresiv, nu inseamna ca nu poate fi reabilitat. Desi poate, daca cititi acest articol considerati ca sunteti intr-o situatie fara iesire, in realitate de fapt lucrurile nu stau chiar asa.

Indiferent de tipul de agresivitate manifestata, cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa-l pedepsiti, sau sa aplicati corectii fizice. Genul acesta de actiuni, vor atrage de fapt si mai multa agresivitate.

Deoarece lucrul cu cainii agresivi poate fi extrem de periculos, tehnicile de modificare a comportamentului, ar trebui incercate doar de catre, sau sub indrumarea directa, a unui specialist in dresaj si probleme de comportament.

SUS