Se referă la o situație în care un câine este agresiv față de alți câini străini lui sau chiar și câini care conviețuiesc împreună cu el. Această formă de agresivitate poate începe odată cu pubertatea la câini sau se poate declanșa la câinii care au ajuns deja la maturitate. Cauzele variază de la un individ la altul. Agresivitatea poate fi cauzată chiar și de o singură experiență neplăcută din trecut sau poate apărea atunci când un câine își apară teritoriul, aceasta fiind numită agresivitate teritorială.
Femelele pot afișa de asemenea acest gen de agresivitate în încercarea de a-și proteja puii. Unii câini pot fi agresivi doar pentru a-și arata dominația printre câinii de același rang, pe când alții pot deveni agresivi dintr-un motiv și mai simplu: stăpânii lor nu reușesc să-i controleze sau nu au reușit din diferite motive să le ofere o socializare/educație optimă.
Desigur cea mai eficientă modalitate de a opri conflictele dintre câini este prevenția și recunoașterea semnelor de agitație. Dacă reușiți să vedeți la timp semnele, în cele mai multe dintre cazuri, se poate interveni prompt și stopa agresivitatea înainte ca lucrurile să degenereze. În orice caz, ca și în celelalte tipuri de agresivitate, ideal ar fi să ne ocupăm de socializarea și dresajul timpuriu a companionului nostru. Fară îndoială este mult mai ușor și mai rapid să previi decât să încerci să reabilitezi un caz cu acest gen de agresivitate.