ANXIETATEA - UNA DINTRE CELE MAI GRAVE PROBLEME CANINE

Totul are legatura cu mentalitatea de grup si cu faptul ca sunt animale sociabile

Anxietatea este o problema de comportament extrem de grava, care poate provoca un stres emotional urias, atat pentru caine cat si pentru stapani.

cainele-roadeAtunci cand vorbim desprea anxietate la caini, totul are legatura cu mentalitatea de grup a acestora si cu faptul ca sunt animale sociabile, care adora sa stea in preajma altor caini, iar cand este cazul si acestia sunt crescuti si ingrijiti de catre oameni, tind sa-i vada pe acestia ca pe unul de-al lor.

De obicei acest lucru nu reprezinta o problema la inceput, pentru ca oamenilor le place atentia, dar atunci cand unii caini dezvolta o legatura extrem de puternica, cu prietenii lor umani apare si anxietatea. Acesti caini nu sunt prea greu de recunoscut, ii vedem adesea urmarindu-si stapanii din camera in camera si nu-i scapa din vedere, sub nici o forma. Acesti caini cer mai tot timpul incurajari din partea stapanului, sarind in bratele lor, sau sprijinindu-se de ei si cersind atentie.

Bineinteles cei mai sus mentionati, nu sunt singurii caini care au probleme de anxietate, de fapt orice caine, care sta o perioada mai lunga de timp in compania cuiva si apoi brusc este lasat singur este predispus, sa dezvolte acest gen de siptome. Anxietatea poate fi cauzata de foarte multi factori, iar simptomele cainilor, difera in functie de individ si mediul in care traieste.

Care sunt semnele anxietatii la caini?

Inainte sa discutam de semnele care provoaca anxietatea de separare, trebuie sa avem in vedere ca este o problema de comportament extrem de grava, care poate provoca un stres emotional urias, atat pentru caine cat si pentru stapani. Ea poate aparea la cainii de orice varsta sau rasa si din pacate este unul din factorii principali de abandon la caini.

Severitatea anxietatii cat si comportamentul manifestat, variaza de la individ la individ. Daca unii caini devin anxiosi imediat ce nu si mai vad stapanul si prefera sa il urmaresca peste tot, altii pot tolera faptul ca sunt singuri intr-o camera, desi vor merge frecvent sa verifice daca stapanul a parasit locuinta. Chiar si asa unii dintre caini nu devin anxiosi, decat atunci cand stapanul paraseste efectiv locuinta, iar altii au o perioada de timp in care se simt cofortabil, dupa care devin nerabdatori, daca proprietarul este plecat, pentru o perioada prea lunga.

Cu cat timpul in care stapanul plecat este mai mare, cu atat creste si starea de anxietate, iar acest lucru poate duce la comportament deviant (schieunat, salivatie, latrat, urlat, hiperactivitate, zgarieturi, ros, rontait, sapat, urinare sau defecare) distrugrea obiectelor personale, sau de uz casnic. Au fost cazuri de caini, care au incercat sa iasa prin geamuri, lazi, si-au rupt pielea sau ghearele incercand sa iasa din custi, sau sa treaca prin usi in timp ce starea de anxietate crestea.

De asemenea cainii anxiosi, devin mult prea entuziasmati, atunci cand proprietarul se intoarce acasa. De obicei se vaita, sar sau alearga in cercuri, iar acest comportament poate continua pe o perioada anormala de timp de la sosire si totodata, vor avea acelasi raspuns extrem si in condititiile in care stapanul a plecat doar pentru cateva minute.

Desi unele cazuri pot fi extrem de grave, separarea de anxietate se poate rezolva cu ajutorul diciplinei si a exercitiilor de modificare comportamentala. Pentru rezultate optime este de preferat, sa lucrati impreuna cu un specialist, cu experienta in astfel de cazuri. Chiar si asa, trebuie urmarita in permanenta starea emotionala a cainelui. Exercitiile de modificare a comportamentului trebuie facute constant si uneori este nevoie de saptamani, sau poate chiar luni, pentru a obtine rezultate.

SUS