CAINELE SARE PE MEMBRII FAMILIEI SAU PE STRAINI

O problema des intalnita insa la fel de simplu de rezolvat!

Desi pare greu de crezut, saritul pe oameni este un comportament recompensat si intarit in timp, in cele mai multe din cazuri, chiar de catre membrii familiei.

cainele-sareDesi pare greu de crezut, saritul pe oameni este un comportament recompensat si intarit in timp, in cele mai multe din cazuri, chiar de catre membrii familiei. Inca de la venirea puiului in mediul familial, stapanii recompenseaza involuntar anumite tipuri de comportament, care mai tarziu pot deveni deranjante. Asa se intampla si cu saritul pe oameni. De exemplu, atunci cand un puisor de numai 2 luni incearca sa ni se urce pe picior, prima noastra reactie este de a-l recompensa verbal si in mare parte din cazuri, chiar ridicand-l in brate.

Atat timp cat este puisor totul este frumos, dar in cateva luni, mai ales cainii de talie mare, cresc rapid in greutate, si devin foarte greu de controlat, atunci cand sar pe oameni. Acum la fel ca si la 2 luni cainele asteapta sa fie luat in brate si recompensat asa cum a fost obisnuit. Desi pare complicat sa dezveti un caine sa mai sara, in realitate este foarte simplu.

Mai jos un exemplu de exercitiu, pentru corectarea acestui gen de comportament.

Puneti zgarda si lesa cainelui,apoi dati comanda sezi. Chemati alti membri ai familiei si rugati-i sa se apropie de caine. Imediat ce acesta se ridica din pozitie, faceti o corectie calma dar ferma din lesa si repozitionati-l in sezi. Chemati din nou membrii sa se apropie, iar daca acesta isi pastreaza pozitia recompensati-l. Important este ca atunci cand cainele paraseste pozitia, persoanele care va ajuta trebuie sa se opreasca, chiar sa se retraga si nu sa inainteze catre caine.

Nu va pierdeti rabdarea este posibil ca la inceput, cainele sa fie prea entuziasmat si sa inteleaga mai greu ce anume doriti de la el. Ramaneti calmi si reluati exercitiul. Atunci cand cainele ramane calm si nu se ridica din pozitie, chiar si cu oameni aflati langa el puteti sa-i rugati sa-l mangaie. Dupa ce a-ti reusit sa aveti rezultate bune, cu membrii familiei, puteti sa treceti in a lucra exercitiul si cu persoane straine. Repetati exercitiul de 8 -10 ori pe zi, cateva zile la rand, cu diferite persoane si in scurt timp cainele va intelege ca starea de calm, este varianta avantajoasa pentru el.

SUS