Predresaj

Puii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 luni cresc dar mai ales invata foarte rapid, asadar au nevoie de indrumarea noastra pentru a deveni buni companioni atat in cadrul familiei cat si in afara ei. Prin programul de predresaj cainele este ajutat sa treaca cu succes de etapele definitorii de dezvoltare psihica si formare a caracterului cat si sa comunice cu cele 2 grupe cu care intra in contact : grupa canina si grupa umana.

Predresajul incepe din momentul in care catelul a parasit cuibul si a ajuns in cadrul familiei. Procesul de predresaj se realizeaza cu blandete,calm si foarte multa rabdare. In acest fel si folosind un program strict motivational bazat pe recompensare puternica si joaca, puiul ajunge sa inteleaga care este comportamentul avantajos pt el.
Asadar puilul este obsinuit cu o motivatie puternica, iar acest lucru va usura mult procesul dresajului de mai tarziu.

Important de retinut este ca pe parcursul etapelor predresaj si dresaj comportamenul dur nu reprezinta o optiune.
Intotdeauana trebuie avut in minte ca se lucreaza cu un pui si nu cu un caine adult, asadar vor fi si momente in care el alege sa se joace cu altceva sau va fi distras de o simpla hartie care a zburat prin fata lui. Nu va impacinetati ramaneti calmi si asigurati-va ca sunteti la fel de ofertant cu puiul dvs.

Predresajul mai este numit si gradinta cainilor, asadar nu trebuie uitat faptul ca joaca alaturi de recompensa, constituie elementele cheie ale predresajui.

Puii dorm foarte mult dar au si momente de energie maxima. Ingnorarea puilui in aceasta stare il face sa-si canalizeze energia spre alte lucruri, unele daunatoare (rosul papucilor,mobilei,covoarelor etc). Incerati sa va faceti timp si initiati diferite jocuri distractive.
De exemplu joaca cu mingea este o modalitate foarte buna de a-l calma si totodata de a-i dezvolta abilitatile de aport. Asadar imbinati placutul cu utilul.

In functie de fiecare familie in parte este foarte important sa se hotarasca ce anume se doreste in viitor de la catel. Tineti cont de capacitatea lui, de specificatiile rasei dar mai ales de bagajul genetic cu care este inzestrat. Mentineti sedintele de lucru scurte si dese in defavoarea sedintelor prelungite.
In primele saptamani sedintele nu ar trebui sa depaseasca 5 minute, ca mai apoi treptat sa se prelungeasca timpul de lucru. Pe parcursul predresajului stapanul va primi consiliere si va lucra alaturi de dresor, toate exercitiile care ajuta la sustinerea comportamentului adecvat al cainelui.

Predresajul reprezinta astfel un factor cheie si fundatia dresajului de mai traziu. Pe langa obisnuirea cainelui cu zgarda si lesa,tot acum se initiata si comenzile de disciplina, “aici, la pas,sezi,culcat, asteapta Nu-i voie/Fui..si restul.Prin urmare este extrem de important ca stapanii sa fie hotarati, motivati si sa includa in activitatea zilnica si exercitiile de educatie ale puiului.

SUS