Socializarea puiului de caine

Socializarea reprezinta o perioada foarte importanta din cresterea corespunzatoare a unui caine. In primele saptamani de viata, cainii trec printr-o perioada critica de formare a caracterului. Ceea ce se face sau nu se face corect in acesta perioada, va afecta comportamentul cainelui pe mai tarziu. Expunerea cainelui la mediul inconjurator, experiente noi, oameni si locuri diferite, intr-o maniera pozitiva poarta numele de socializare.

Un catel corect socializat este echilibrat si este un bun companion. Acesta nu este nici speriat, nici agresiv fata de oricine sau orice ar intalni in mod normal in viata de zi cu zi. Un catel nesocializat este neincrezator prezinta adeseori devieri de comportament. De cele mai multe ori ajung sa devina agresivi fata de oameni, alte animale etc si nu se pot adapta usor la situatii noi, exemplu: o simpla vizita la medicul veterinar se poate transforma intr-un cosmar, nu doar pentru caine ci pentru toti cei implicati.

Perioada optima in care ar trebui sa se desfasoare sociliazarea este de la 8 saptamani pana la 3-4 luni. In acest interval de timp catelul catelul va accepta cu multa usurinta  situatiile noi la care este expus.
Desi aceasta este perioada optima, socializarea cainelui trebuie continuata pe tot parcursul vietii. Chiar si un caine care a avut o socializare buna cand a fost pui, poate deveni mai putin prietenos, daca la maturitate este izolat.

Ce sa facem pe parcursul socializarii ?

 • Asigurati-va ca toate evenimentele la care expuneti catelul sunt placute si nu prezinta o amenintare.
 • Invitati prietenii la dvs sa va cunoasca catelul;
 • Invitati caini, catei/pisici sanatosi si vaccinati la dvs acasa pentru a se juca impreuna, de preferat pisici care nu au un conflict cu cainii.
 • Luati-va catelul cu dvs cand mergeti la cumparaturi, in parcuri, locuri de joaca etc., locuri in care exista o multime de oameni si o multime de activitati.
 • Luati-va cainele la plimbari scurte si dese in masina. Opriti din cand in cand si lasati-l se exploreze lumea pe geam.
 • Introduceti puiului cat mai multe obiecte: umbrele, saci, cutii, aspirator orice aveti la indemana; lasati-va imaginatia sa-si spuna cuvantul.
 • Incurajati-l sa exploreze si sa cerceteze mediul inconjurator.
 • Introduceti o gama variata de sunete. Atentie insa, sunetele puternice trebuiesc introduse treptat, in prima faza de la distanta si apoi prezentate in apropiere.
 • Obisnuiti-va cainele sa fie periat, imbaiat, inspectat: sa-i puteti taia unghiile, curata urechile si dintii.

Ce sa nu facem in timpul socializarii?

 • Nu va expuneti catelul la mediu inconjurator daca schema de vaccinare nu este completa.
 • Nu recompensati comportamentul temator. Intr-o incercare (in sensul bun) de a incuraja sau calma puiul cand pare speriat, de multe ori, de fapt recompensam comportamentul.

Este absolut normal ca puiul sa dea semne de teama atunci cand este confruntat cu ceva nou si diferit.

 • Nu expuneti catelul la situatii daunatoare, dureroase sau infricosatoare, deoarece acesta poate dezvolta fobii mai tarziu.
 • Nu fortati si nu va grabiti puiul. Lasati catelul sa se acomodeze in ritmul propriu. Treaba dvs este sa-i oferiti cat mai multe oportunitati.
 • Nu incercati sa fortati puiul pe o perioada lunga de timp. Cateii au nevoie de perioade lungi de somn si obosec rapid.
 • Mult mai indicat este sa-l expuneti frecvent si pe perioade scurte de timp, decat expuneri ocazionale si de lunga durata.

Atunci cand iesiti afara este important sa mentineti atentia catelului catre dvs. Recomandat este sa aveti, un saculet, jucaria preferata, o minge, bucatele de cascaval  sau carnita taiata in cubulete mici. Aceste stimulente vor ajuta catelul sa depaseasca mai usor eventualele dificultati.

SUS